Harderwijk, 22 juli 2024. Ik ben al 38 jaar jurist en heb in die tijd gewerkt als advocaat, faillissementscurator, bedrijfsjurist en mediator en daarvoor als bankier.

Zowel in bedrijven als in families, of gezinnen, zijn er steeds momenten dat mensen  afscheid van elkaar nemen, dat kan zijn omdat partners in een bedrijf het niet met elkaar eens zijn over welke kant het op moet, of een arbeidsovereenkomst die moet worden beëindigd, of een echtscheiding.

Teams
Als je al deze situaties van een afstand bekijkt vallen een aantal zaken op. Het gaat steeds over teams, of het nu een bedrijf of een gezin is, het is een team waar mensen in komen en mensen uitgaan, bijvoorbeeld omdat er baby’s geboren worden en opa’s en oma’s overlijden, of omdat er mensen worden aangenomen, promotie maken, elders gaan werken of ontslagen worden, of omdat zakenpartners of aandeelhouders niet meer met elkaar willen of kunnen werken, of juist wel willen samenwerken.

Ratio en emotie
Daar zijn bepaalde wetmatigheden, die in elk team voorkomen. Bij scheiding, of ontslag, of het ontvlechten van (familie)ondernemingen gaat het heel vaak over de angst te kort te komen en daardoor geen toekomst meer te zien. Mensen zitten in hun emotie, terwijl voor oplossingen, die iedereen recht doen het verstandig is je rationele vermogens te kunnen aanspreken.

Wat kan er mis gaan?
Wat lopen mensen en (familie)bedrijven mis als ze het niet goed aanpakken? Of wel wat is de pijn en wat zijn de consequenties van de pijn? Als ze dit niet goed aanpakken kan het zijn dat, omdat mensen in hun emotie blijven steken er een escalatie van het conflict ontstaat met jarenlange juridische conflicten en procedures tot gevolg en met hoge kosten. Er zijn landen, waarin inmiddels mediation de norm is geworden, voordat er toegang tot de rechter mogelijk is. Ik bepleit dat niet. Het is goed druk op de ketel te houden en in de uitvoering toch te kijken naar oplossingen die recht doen aan alle belangen. Dat is vooral bij familiebedrijven belangrijk. Je kunt namelijk wel je recht opeisen en dan kan het gevolg zijn dat het bedrijf failliet gaat en heeft niemand wat.

Ik werk al jaren met ondernemers in familiebedrijven. Eerst bij de accountantskantoren waar ik als bedrijfsjurist werkte. De complexiteit van een scheiding in een familiebedrijf is dat als je alles in één keer opeist het bedrijf failliet kan gaan en dan heeft niemand wat.

Hoe los je dit op?
Je zorgt eerst dat er meer te verdelen valt. Je gaat zogezegd eerst “de koek vergroten”, alvorens tot verdeling over te gaan. Hoe doe ik dat? Het gaat over denken in termen van wederzijdse belangen in plaats van in rechten. Hoe kun je de ander helpen om zijn/haar doel te bereiken en ook verder te kunnen.

  1. Door het tijdperspectief los te laten, of op te rekken.
  2. Door meer geld te genereren, bijvoorbeeld door nieuwe investeerders aan te trekken.
  3. Door de communicatie te verzachten en het proces.

Er zijn ondernemers die een advocaat kiezen die elke euro binnen harkt. Consequentie is dat je financieel wint, doch je kinderen en de moeder van je kinderen verliest. Die keuze is legitiem en wees je bewust van de consequenties.

De grootste droom
De grootste droom van mijn klanten is, dat zij als ondernemer succesvol zijn en ook aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen.

Robert Oosthout werkt als (echt)scheidingsadvocaat bij Oosthout & Bildirici Advocaten te Den Haag. Doordat hij heeft gekozen voor een specifieke doelgroep is hij uitgegroeid tot de vanzelfsprekende nr. 1 in zijn markt. Dat zijn succesvolle ondernemers in het familiebedrijf, die hart hebben voor hun zaak en ook voor hun gezin en zichzelf niet willen vergeten.