Hoe kan het dat sommige ondernemers die gaan scheiden en een familiebedrijf hebben, er financieel, emotioneel en relationeel beter uitkomen, terwijl de meeste ondernemers in zo’n situatie in grote conflicten terechtkomen, veel geld verliezen en maandenlang slapeloze nachten hebben?

Als jij eigenaar bent van een familiebedrijf en in een scheiding zit of wilt gaan scheiden en je vindt het belangrijk om er zelf goed doorheen te komen, maar ook je verantwoordelijkheden te nemen, weet dat je op het punt staat om te ontdekken hoe je dit mogelijk maakt.

Als je straks deze blog in zijn geheel hebt gelezen, heb je namelijk de stappen helder om zowel financieel, als relationeel en emotioneel goed door je scheiding heen te komen.

En ik hoef jou waarschijnlijk niet te vertellen dat er al ondernemers zijn die gewoon goed door zo’n periode heen gaan zonder groot drama en verlies. En dit zijn ondernemers uit verschillende branches en met uiteenlopende familiesituaties of bedrijven.

Ondanks alle informatie die online beschikbaar is over scheiden, en ik vermoed dat je zelf vast wel al eens het een en ander hebt opgezocht, toch komt het overgrote deel van de ondernemers in grote problemen, waardoor familiebanden definitief beschadigen, bedrijven financieel in de knel komen of zelfs failliet gaan en ondernemers grote gezondheidsuitdagingen krijgen. Dus ook al is er allerlei informatie online verkrijgbaar, waarom lijkt een succesvolle scheiding weggelegd voor maar een beperkt aantal ondernemers? Wat doen zij, wat jij nog niet weet?

Eerst de koek vergroten.
Dat is: eerst de koek vergroten. Laat me uitleggen hoe dit werkt: we focussen niet op de beperkingen of op wat er verloren gaat, maar op hoe we meer ruimte kunnen creëren om een betere uitkomst voor alle betrokkenen te bereiken. We zorgen ervoor dat er letterlijk meer te verdelen valt. Dit voorkomt onnodige strijd en geeft ruimte voor een evenwichtige verdeling.

Laat me één ondernemer zien die succesvol door een scheiding is gegaan en die niet heeft gefocust op een betere situatie voor alle betrokkenen. Dat kan niet,  want om met een goed gevoel terug te kunnen kijken op je scheiding, moeten alle betrokkenen zich erkend voelen en voelen dat er recht is gedaan aan hun situatie. Anders is het onmogelijk dit hoofdstuk goed af te sluiten.

En daarom zal ik je zo de 3 belangrijkste manieren laten zien waarop je de koek kunt vergroten, zodat er feitelijk meer te verdelen valt. En als jij je op dit moment onzeker voelt over het scheidingsproces en er steeds spanning of conflict ontstaat, is er grote kans dat je 1 van deze 3 manieren mist om de koek te vergroten.

Veel ondernemers vinden het belangrijk om goed door hun scheiding te komen, maar zijn onbewust over hun emoties, keuzes die gemaakt moeten worden en het proces dat ze te wachten staat. Dit is zonde, want ondertussen lopen stress en spanning op, wordt er onnodig ruzie gemaakt, worden financiële kansen gemist en duurt de hele scheiding langer dan nodig. Dit is jammer, en als je je hierin herkent, stel jezelf eens de vraag: wat maakt dat je ervoor kiest om er zo mee om te gaan? Wie wil je zijn?

In mijn 38-jarige ervaring als advocaat heb ik veel onnodige ellende langs zien komen doordat ondernemers in een scheiding, en zeker als een familiebedrijf in het geding is, ineens niet meer in the lead lijken te zijn, waardoor ze zich gedragen op een manier die tegen ze werkt.

Dit hoeft bij jou natuurlijk niet zo te gaan. Zo begeleidde ik een ondernemer uit de tuinbouw die samen met zijn echtgenote en vader in het bedrijf zat. Mijn klant had enorme zakelijke ambities. Dit creëerde veel spanning binnen het huwelijk en leidde uiteindelijk tot een scheiding. Voor mijn klant was het erg pijnlijk dat het hem niet was gelukt van zijn relatie een succes te maken. Toen eenmaal duidelijk was dat de scheiding onvermijdelijk was, besloot mijn klant dat hij dit in ieder geval wel succesvol wilde doen. Het was voor hem belangrijk om zijn vrouw niet onverzorgd achter te laten en ook zijn bedrijf ook overeind te houden.

Ik heb deze ondernemer begeleid en geholpen om meer verdelingsruimte te realiseren. Hierdoor kon zijn vrouw min of meer voortleven op de wijze die zij gewend waren en heeft zijn bedrijf een financiele impuls gekregen. Hij heeft het proces daarnaast emotioneel goed kunnen afronden, waardoor het geen energielek meer is en hij vol vertrouwen aan zijn nieuwe toekomst kon bouwen.

Mijn naam is Robert Oosthout. Sinds 1986 begeleid ik ondernemers met familiebedrijven door het complexe proces van een scheiding. Door mijn jarenlange ervaring heb ik een diep inzicht ontwikkeld in de unieke uitdagingen waarmee ondernemers te maken krijgen. Wat mij onderscheidt, is mijn aanpak: ik richt me niet alleen op juridische oplossingen, maar zoals je inmiddels weet, ook op het vergroten van de verdelingsruimte. Hierdoor verschuift de focus van schaarste naar overvloed, wat de weg vrijmaakt voor financiële, relationele en emotionele balans.

Wat me drijft, is mijn geloof dat een scheiding niet het einde hoeft te zijn, maar juist een kans kan bieden voor een nieuwe, succesvolle start voor beide partijen. Door mijn unieke methode, waarin juridische, financiële, fiscale en psychologische expertise samenkomen, zorg ik ervoor dat er voor iedereen meer overblijft. Dit betekent dat jij niet alleen door deze fase heen komt, maar ook sterker en met meer mogelijkheden aan de andere kant uitkomt.

Dus nu je hebt ontdekt hoe krachtig het is om eerst de koek te vergroten, wat is dan nu voor jou de eerste stap? Voordat je hiermee aan de slag kunt, is het belangrijk om eerst te weten of jouw situatie hiervoor geschikt is.

Mijn ervaring is dat ondernemers met een familiebedrijf die succesvol door een scheiding heen gaan, voldoen aan 3 belangrijke kenmerken:

  1. Ze zitten in het bedrijf met hun levenspartner en/of andere familieleden.
  2. Ze zijn gewend om zelf verantwoordelijkheid te nemen.
  3. Ze denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden.

Het doel van deze blog is om je handvatten en vertrouwen te geven, zodat je met je ondernemersvaardigheden deze persoonlijke uitdaging aankan en er zelfs beter uit komt.

Fase 2

(bezwaar 1: controle loslaten)

Veel ondernemers die graag goed door de scheiding heen willen komen, vragen zich toch nog af hoe het mogelijk is om de scheiding samen te doen en samen beslissingen te nemen, terwijl ze zakelijk altijd de touwtjes zelf in handen hebben.

Ik begrijp goed dat het heel spannend kan zijn om het idee te hebben om de controle los te laten. Wat ik ondernemers zie doen is dat ze alles naar zich toetrekken en hiermee juist conflict creëren, waardoor de hele boel oncontroleerbaar wordt.

Juist door samen een helder punt op de horizon te hebben, dat is waar ik altijd mee begin in mijn aanpak, kun je ‘reversed engineeren’ en de stappen naar de ideale uitkomst van tevoren vaststellen. Je weet dus ieder moment welke stappen je moet zetten om in de gedefinieerde droomtoekomst uit te komen. Mijn klanten hebben het hele proces op een A4-tje staan. Dit geeft rust, ruimte en vertrouwen. Je hoeft niet steeds tussendoor te bakkeleien met elkaar.

Nu je weet hoe je er samen doorheen kunt komen, ook al ben je gewend de leiding altijd te hebben, houdt het je misschien ook nog bezig dat je in je persoonlijke omgeving veel drama hebt meegemaakt rondom scheidingen. Misschien bij je ouders, of bij vrienden, waardoor je er bijna niet in durft te geloven dat het ook zonder groot drama kan.

Het is natuurlijk heel pijnlijk als je dit soort situaties van dichtbij hebt meegemaakt. Als ik al je advocaat zou zijn, zou ik je de vraag willen stellen: wil jij het pijnlijke verleden projecteren op jouw toekomst? Ik heb duizenden scheidingen begeleid en weet dat het niet problematisch hoeft te verlopen. Hoe zou het zijn om jezelf toe te staan om er een succes van te maken, los van de ervaring van anderen. Als ondernemer weet je als geen ander dat je je eigen toekomst creëert, juist door dingen anders te doen dan de meeste mensen in je omgeving.

En mogelijk dat je je nu nog afvraagt hoe het zit met het vergroten van die koek. Want hoe kan iets wat verdeeld moet worden, meer worden. Het wordt toch juist minder? Ik begrijp je vraag, deze wordt mij vaker gesteld. Ik zal je iets vertellen over mijn unieke aanpak.

In mijn aanpak zorgen we ervoor dat er op drie cruciale vlakken meer te verdelen is:

  1. Financiële middelen vergroten: Door je zakelijke vaardigheden als ondernemer in te zetten, kunnen we extra financiële ruimte creëren. Dit betekent niet dat je alleen maar kijkt naar wat er verdeeld moet worden, maar naar hoe je meer kunt genereren zodat de uitkomst voor iedereen eerlijker en ruimer is.
  2. Vertragen om te versnellen: Soms is het belangrijk om even een stap terug te doen, zodat we later met meer snelheid en effectiviteit kunnen handelen. Door strategisch en doordacht te werk te gaan, besparen we uiteindelijk tijd, geld en energie.
  3. Communicatie vanuit vertrouwen: We zorgen ervoor dat de communicatie tussen beide partijen gebaseerd is op vertrouwen in plaats van angst of schaarste. Het proces verloopt hierdoor vreedzaam en constructief, zonder onnodige conflicten die het proces zouden kunnen vertragen of doen escaleren.

Het resultaat: Ondernemers die sterker uit de scheiding komen:

  • Ze hebben de regie over hun leven teruggenomen, zonder dat dit ten koste ging van de ander.
  • Ze houden meer geld en tijd over, omdat het proces korter en efficiënter verloopt.
  • Ze minimaliseren de kosten voor hun advocaat, omdat de relatie werkbaar blijft en niet verzandt in onnodige juridische strijd.
  • Ze voelen zich krachtig en erkend, doordat alle betrokkenen met respect worden behandeld, zowel tijdens als na de scheiding.
  • Hun bedrijf blijft gezond en, in veel gevallen floreert het zelfs beter dan ooit.

Spreken deze resultaten je aan en wil je niet onnodig vastlopen in conflict en financieel verlies? Dan is de vraag of jij ook mijn hulp zou willen om sterker uit je scheiding te komen of wil je het nog langer in je eentje proberen met als gevaar dat je bedrijf omvalt, dat je je familie van je vervreemdt en je gezondheid onder druk komt te staan? Iedere succesvolle ondernemer die ik ken, investeert in goede begeleiding om tijd, geld en energie te besparen. Een succesvolle scheiding met een bedrijf kun je niet in je eentje realiseren.

Als ik je persoonlijk ga begeleiden om succesvol door je scheiding heen te komen, dan zal je ervaren dat een scheiding niet het einde hoeft te zijn, maar juist een kans biedt voor een nieuwe, succesvolle start voor beide partijen. Door mijn unieke methode, waarin juridische, financiële, fiscale en psychologische expertise samenkomen, zorg ik ervoor dat er voor iedereen meer overblijft. Dit betekent dat jij niet alleen door deze fase heen komt, maar ook sterker en met meer mogelijkheden aan de andere kant uitkomt.

Bel naar 06-26902545 of mail naar: a.r.oosthout@obadvocaten.nl en vraag een persoonlijk adviesgesprek aan, waarin ik met jou de mogelijkheden zal bespreken over hoe de verdelingsruimte in jullie specifieke situatie vergroot kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen: